Pasfoto Martin van Loo

Een kort verslag van debutant Almelooper Martin van Loo

Al vele jaren heb ik de Almeloopers gevolgd. Deze 9e editie mag ik meelopen als één van de hardlopers.

Vanaf september vorig jaar heb ik mij samen met alle teamleden volop ingezet om geld in te zamelen voor de Almeloopers en stichting Roparun palliatieve zorg. Loten verkopen, collecteren, sponsoren bezoeken, activiteiten organiseren en uiteindelijk met z’n allen alles rondom het RopaRun-weekend organiseren. Zelf heb ik bijvoorbeeld een sponsorloop georganiseerd op de basisschool van m’n dochter. Wat een enthousiasme van alle kinderen en ouders tijdens deze sponsorloop 2 weken voor de RopaRun. Met 4 mede Almeloopers, hulp van de docenten en natuurlijk de inzet alle leerlingen heeft de sponsorloop bij de Telgenborch € 2.064,71 opgebracht. Een geweldige bijdrage!

Na een jaar van voorbereiding zijn we zaterdag 3 juni jl. gestart met de Roparun van Hamburg naar Rotterdam. We gaan 570 km afleggen met 88 verschillende teams. Met ons team gaan we met 8 lopers, één reserve loopster, 4 fietsers, 3 buschauffeurs, 4 fysiotherapeuten, 4 cateringmedewerkers, 1 motorrijder, 1 fotograaf en onze team captain Ben Kamphuis deze route afleggen. Vanuit Parijs vertrekken ook 250 teams, zij zullen gelijk met ons aankomen in Rotterdam.

De dagen voor de start was het al hard werken: de grote bus ophalen en ombouwen, eten/drinken ophalen bij sponsoren, 2 kleine busjes ophalen, bussen bestikkeren, definitief routeplan maken, spullen brengen door alle teamleden, enz. Verder moest ik als hardloper vooral m’n rust pakken.

Zaterdagmorgen zijn we om 4:30 uur vertrokken richting Hamburg met de grote bus en de 2 kleinere busjes. We werden voor vertrek toegesproken en uitgezwaaid door onze wethouder mevrouw Irene ten Seldam. Om 10 uur waren we in Hamburg bij de startlocatie. Alle teams staan hier opgesteld. Tent opzetten voor onze grote bus, eten, masseren, enz. Om 11.36 uur zijn we feestelijk gestart!!

Ons Team/Busje A begon; 4 lopers die in estafette telkens 2km per persoon hardlopen, daarna weer het busje in. Zo’n 60km lang, ca. 5 uur achter elkaar. Busje met chauffeur en fysiotherapeut, 2 fietsers begeleiden de hardloper, dus met z’n 8-en in totaal per busje.
Met Team/Busje B had ik zelf dus nog even rust. Even liggen, masseren en eten. Mijn Team/Busje B vertrok om 15:00 uur richting het wisselpunt. Om 16:30 uur hebben we Team A afgelost. Zij hebben nu 5 uur pauze. In deze pauze rijden ze naar de slaapplaats, waar inmiddels ook de grote bus naartoe is gereden. Deze eerste stop is naast een sporthal in Stuhr in Duitsland ca. 120km na de start. Hier kan Team A nu douchen, masseren, slapen 1,5 uur in de sporthal, ontbijten en op naar het volgende wisselpunt. Om 21:30 uur werd mijn Team B afgelost door Team A.

Mijn Team B heeft nu pauze. Ook bij de sporthal. Snel naar de grote bus, douchen, masseren, eten, 1,5 uur slapen in de sporthal, eten en we rijden midden in de nacht naar het volgende wisselpunt.
Om 2:30 uur (het is inmiddels zondag) lossen we team A weer af. Wij lopen nu in het donker. Onderweg zien we veel andere teams lopen. Het wordt al een beetje zwaar. We lopen terwijl de zon opkomt. Dat is wel prettig. Om 7:45 uur worden we weer afgelost. We zijn nu bij onze 2e stop in Duitsland, in Kluse, vlak voor de Nederlandse grens. Ik heb nu al 2x 60km gelopen met mijn Team B en ikzelf dus inmiddels al 30km. We slapen 1,5 uur in de grote hal van een brandweer kazerne. Slapen gaat erg goed, wel erg kort. We ontbijten voor de bus in het zonnetje. We zitten aan de route, dus kunnen andere teams aanmoedigen.

Om 13:00 uur, inmiddels in Nederland, wisselen we met Team A vlakbij Coevorden. De sfeer onderweg wordt steeds beter. In veel dorpjes worden we hartelijk onthaald. En… we lopen richting Almelo!!
Vanaf Harbrinkhoek staan er veel supporters langs de kant. We worden toegejuicht. We lopen met ons team door de Gravenallee Almelo binnen. In de Gravenallee schrijven alle 88 teams namen op de grond met stoepkrijt van familie of vrienden die ze zijn verloren aan kanker. De doorkomst organisatie van de Almeloopers helpt de 88 teams hierbij. Een emotioneel moment voor vele teams.

Met Team A en Team B lopen we gezamenlijk Almelo binnen om 18:00 uur. Vanuit de Gravenallee, langs het check point van de organisatie (met hulp van Philip Dhert), lopen we de Oranjestraat in waar een mooi onthaal is. Alle teamleden uit de grote bus (die inmiddels in Almelo staat) sluiten zich bij ons aan, dus op naar de Koornmarkt. Eerst worden we voor Talamini verrast door zonnige salsa muziek en dans met een enthousiaste Willem Dijkema. Daarna volgt op de Koornmarkt een groots onthaal! We worden geïnterviewd en zien onze familie en vrienden. Onze burgemeester en wethouder zijn erbij.

Na 10 minuten lopen we door naar het Amaliaplein, waar het erg druk is en een groot feest is!!
Team A viert kort mee en vertrekt richting Apeldoorn.

Mijn Team B heeft nu de 5-uur pauze in Almelo en viert iets langer door. Na een half uur feesten, wandelen wij richting de grote bus om te douchen, eten, 1,5 uur slapen en ontbijten. Om 23:00 uur vertrekken we in ons busje richting wisselplaats Apeldoorn. We rijden nog 1x over het Amaliaplein waar het nog steeds een groot feest is.

Om 23:45 uur nemen we het over van Team A. Dit wordt onze zwaarste 60km. Het is donker en koud op de Veluwe. Het is inmiddels maandag. Ik heb het zwaar. De fietsers voor en achter mij hebben het ook erg koud. Maar ik weet het goede doel waar we voor lopen, dus moet volhouden! Ik denk vaak aan de steun van alle supporters, sponsoren, donateurs en de leerlingen van de Telgenborch door de grote sponsorloop opbrengst.

Middenin de nacht komen we door Ede. We stoppen het busje even en lopen met z’n achten door de brandweer kazerne. Er zijn kaarsjes neergezet naast een rode loper door de kazerne. Er staan veel mensen langs de kant. We krijgen verse warme pannenkoeken.

Na het wisselen, komen we om 4:30 uur aan bij onze laatste slaapplaats. We zijn moe, maar het einde is in zicht. De grote bus is opgesteld bij een fysiotherapie praktijk in Eck en Wiel (Betuwe). Onze veldbedjes staan keurig opgesteld tussen de fitness apparaten.

Het catering team in de grote bus is bij elke slaapplek erg druk. Alle tassen en bedjes uitpakken en weer inpakken, eten maken voor in de busjes, ontbijt maken, enz. En dat alles voor beide teams welke zich vlak na elkaar melden bij de grote bus voor verzorging.

We wisselen weer met Team A om 9:30 uur. Onze laatste 45 km! Erg vermoeid ben ik zelf, maar het hele team sleept me er doorheen.
Vanaf 25 km voor de finish moeten alle 4 lopers run-bike-run. Ons busje mag niet meer mee op de route. Onze fietsen zijn gebracht vanuit Almelo en heel Team B en ook Team A fietst de laatste 25 km samen de route. Wel blijft mijn Team B natuurlijk gewoon lopen in estafette.

De route vanuit Parijs met 250 teams komt nu ook op dezelfde route, dus we zien veel nieuwe teams. We komen door veel steden en dorpen met een geweldig onthaal. Prachtig!

Vlak voor de finish in Rotterdam ben ik de loper op straat. We passeren de Daniel Den Hoed kliniek. Hier is een huis waar kankerpatiënten met hun familie kunnen doorbrengen in de laatste fase van hun leven. Er vloeien vele tranen bij de Almeloopers. We worden door patiënten en het personeel van de Daniel Den Hoed bedankt voor onze inzet om geld in te zamelen.
Een hoogtepunt van onze tocht van Hamburg naar Rotterdam!

Vlak hierna finishen we vlak voor de Erasmusbrug. Het team uit de grote bus sluit zich bij ons aan evenals onze motorrijder en fotograaf. Het hele Almeloopers team is nu compleet. We lopen met z’n allen over de Erasmusbrug naar de Coolsingel. Hier moeten we lang in de rij wachten tot we als helden worden ontvangen bij de finish. Een aantal familieleden en mede-Almeloopers zijn naar Rotterdam gereisd om ons te zien finishen. Wat een geweldig onthaal op de Coolsingel!

We did it! We hebben het gehaald! Ik heb het gehaald!
570 km van Hamburg naar Rotterdam met de Almeloopers, waarvan ik zelf iets meer dan 70km heb hardgelopen. Wat een geweldige belevenis voor een geweldig goed doel.

De vrijdagavond na de RopaRun hadden we onze teambijeenkomst waar bekend werd gemaakt dat de totale opbrengst van de Almeloopers is: €40.482,16. Een Topbedrag!

Groet,

Martin van Loo

Meer weten over Martin: Klik dan hier.